
Solicitors (Insolvency Practitioners) Regulations 1991 
 
These Regulations are made by the Council of the Law Society of Northern Ireland, 
with the concurrence of the Lord Chief Justice, under Article 74(1) and 75(1) of 
the Solicitors (NI) Order 1976 (as amended) and all other powers enabling it in 
that behalf. 
 
1. These Regulations may be cited as the Solicitors (Insolvency Practitioners) 

Regulations 1991 and shall come into operation on the 1st day of September 
1991. 

 
2. The Interpretation Act (Northern Ireland) 1954 shall apply to these 

Regulations as it applies to a statutory instrument. 
 
3. No person shall be authorised by the Society to act as an Insolvency 

Practitioner for the purposes of the Insolvency (Northern Ireland) Order 
1989 or any amending or similar legislation unless such person shall have 
satisfied the conditions laid down in Regulation 4. 

 
4. The conditions to be satisfied by any person applying for recognition as an 

Insolvency Practitioner by the Society shall be 
 

(a) the applicant must be the holder of a current unrestricted Practising 
Certificate (not in suspension) as issued by the Society under the 
Solicitors (Northern Ireland) Order 1976; 

 
(b) the applicant must have been in actual practice as an admitted solicitor 

for an unbroken period of at least five years immediately prior to the 
making of the application; 

 
(c) the applicant must satisfy the Society, or such committee or panel as 

the Society shall appoint for the purpose, that his competence and 
efficiency in the conduct of his practice and the offices he holds in the 
course of that practice are such as to ensure the proper performance of 
his duties in any office which he may have in contemplation including that 
of an Insolvency Practitioner; 

 
(d) the applicant must satisfy the Society, or the said committee or panel 

that his knowledge of and experience in insolvency practice is adequate 
and satisfactory to justify the authorisation sought and that all proper 
means have been and will be employed by the applicant to ensure that 
such knowledge is maintained and extended and that such experience 
continues; 

 
(e) the applicant must satisfy the Society or the said committee or panel that 

he holds security cover (including, if necessary, cover over and 



above that required for the issue of a current Practising Certificate) 
satisfactory to the Society for the purpose of practice as an insolvency 
practitioner; 

 
(f)  the applicant must establish to the satisfaction of the Society or the said 

committee or panel that the applicant has sat and passed any 
examination, whether set by the Society or otherwise, the passing of 
which the Society or the Department of Economic Development for 
Northern Ireland may declare to be a pre-condition for authorisation as 
an insolvency practitioner. 

 
5 (a) Application by any person for authorisation to act as an Insolvency 

Practitioner should be made to the Registrar of solicitors in such form 
and in accordance with such requirements and should be accompanied 
by a fee of such amount as may be prescribed from time to time by the 
Council. 

 
(b) Each form of authorisation to act as an Insolvency Practitioner which 

may be issued to any applicant shall remain in force until the same shall 
be superseded by the issue of a further form of authorisation or until the 
same be withdrawn by the Council for any reason provided however that 
in no case should such form of authorisation remain in force for a period 
in excess of 15 months or the maximum time prescribed whichever shall 
be shorter. 

 
(c) Any powers granted to the Council or the Disciplinary Tribunal by statute 

or otherwise to suspend, modify, restrict or terminate a Practising 
Certificate shall apply mutatis mutandis to any form of authorisation to 
act as an Insolvency Practitioner. 

 
(d) The Council shall, in addition to the powers mentioned in sub-paragraph 

(c) hereof, have the power to issue, suspend, modify, restrict or 
terminate any form of authorisation to act as an Insolvency Practitioner 
upon such conditions and in such terms as the Council may in its 
discretion decide. 

 
5. In considering the suitability of the applicant or the extent and quality of his 

knowledge and experience the Society or the said committee or panel shall 
take into account the provisions of the Insolvency (Northern Ireland) Order 
1989, any regulations made thereunder and any guidelines which may be 
adopted by the Council of the Society but shall not be bound by any of the 
same. 

 
7. Any solicitor practising as an Insolvency Practitioner shall be subject to all 

regulations governing practice as a solicitor as if the same were herein 



set out mutatis mutandis, including, but without prejudice to the generality of 
the foregoing, any regulations which prohibit or limit the ability of a solicitor to 
act in any matter where the interests of any client conflict with those of 
another client or of the solicitor in person. 

 
8. Where any person authorised by the Society to act as an Insolvency 

Practitioner opens any bank account in his capacity as such Insolvency 
Practitioner then such bank account shall for all purposes be treated and 
regarded as a client account within the meaning of the Solicitor's Accounts 
Regulations 1985 as amended and any money contained therein shall be 
regarded and treated as client's money. The provisions of the said Regulations 
and all other provisions, whether by way of Regulations made by the Society, 
or by way of statute or statutory rule, which affect the operation of clients' 
accounts by solicitors or the treatment of client's money shall apply equally to 
any person authorised by the Society to act as an Insolvency Practitioner. 

 
9. Persons who have been authorised by the Society to act as Insolvency 

Practitioners may describe themselves in any advertising or public relations 
material as specialists in insolvency practice. Any regulation made by the 
Society in regard to advertising or public relations shall be construed 
accordingly. 



GUIDANCE 
 
Applicants must have been in actual practice for an unbroken period of at least 5 
years prior to making the application. They must satisfy the Society that their 
competence and efficiency in the conduct if their practice and the offices which 
they hold are such as to ensure the proper performance of their duties if they 
become Insolvency Practitioners. They must also satisfy the Society that their 
knowledge of and experience in insolvency practice is adequate and satisfactory 
to justify the authorisation sought. Furthermore, it is not enough just to have the 
knowledge, it must be maintained and extended. 

 
 
 Applicants must also hold a suitable insurance cover in addition to the Society’s 

own Professional Indemnity Insurance and, as and when any examinations are 
required they must pass the examinations. 

 
 Clearly in considering the suitablility of any applicant the Society will have to look 

at their personal and financial status, any financial difficulties they may have got 
into in the past and any criminal record. The Society will also have to consider 
closely the applicant’s performance in any examination or in relation to the 
practice of insolvency advice to which he can point. They will also have to have 
regard to the volume, level and quality of the insolvency work which he is engaged 
in. 

 
 It should be remembered that one does not have to be an Insolvency Practitioner 

to advise on insolvency. There are certain tasks (e.g., acting as a liquidator or 
receiver or nominee/supervisor or Trustee for which one needs to be an 
Insolvency Practitioner. Solicitors can still give advice without having any 
certificate under the new regime. 

 
 Writ Nov 1991 

 
 


